Leestijd: 2 min.
Hoe websites begrijpelijker worden voor mensen die moeite hebben met lezen
Patrick

Hoe websites begrijpelijker worden voor mensen die moeite hebben met lezen

Oude vrouw toegankelijkheid

Wat is Digitoegankelijkheid?

Met digitoegankelijkheid wordt vaak het volgende bedoeld: het ontwerpen en ontwikkelen van websites op een manier die het voor mensen met verschillende beperkingen mogelijk maakt om ze te gebruiken. Dit gaat om mensen die moeite hebben met lezen, maar ook met visuele, auditieve, cognitieve en motorische beperkingen.

Moeite met lezen op het internet

Het wereldwijde probleem van moeite hebben met lezen beïnvloedt mensen in hun dagelijks leven, en dus ook hun online-ervaring dat een steeds groter onderdeel wordt van het leven wordt. Mensen die moeite hebben met lezen vinden het lastig om geschreven informatie, complexe zinnen en technische termen te begrijpen. Dit leidt ertoe dat ze websites minder effectief kunnen gebruiken en waardevolle informatie missen.

Hoe begrijpelijke websites helpen:

Door websites begrijpelijker te maken, kunnen wij mensen die moeite hebben met lezen helpen om de inhoud beter te begrijpen en gebruik te maken van de functionaliteiten. Hier zijn enkele manieren waarop we dat kunnen doen:

Hier zijn enkele manieren waarop digitoegankelijkheid laaggeletterde lezers kan helpen:

  1. Eenvoudig taalgebruik: Door eenvoudige, duidelijke en beknopte taal te gebruiken, vergroten we de begrijpelijkheid van de inhoud. We vermijden jargon en complexe zinnen, zodat mensen die moeite hebben met lezen de boodschap gemakkelijker kunnen begrijpen.
  2. Duidelijke navigatie: Een makkelijk te begrijpen en overzichtelijke navigatie op de website is ontzettend belangrijk. Met een duidelijk menu en een logische indeling kunnen mensen die moeite hebben met lezen eenvoudig door de website bladeren en de informatie vinden waar ze naar op zoek zijn.
  3. Visuele ondersteuning: Afbeeldingen en pictogrammen zoals een envelop-pictogram bij een E-mail optie kunnen helpen om complexe informatie beter te begrijpen. Ze zijn als zichtbare hulpmiddelen die ons helpen de inhoud te begrijpen, zelfs als we moeite hebben met lezen.
  4. Toegankelijke multimedia: Video’s en audiofragmenten moeten worden voorzien van ondertiteling, transcripties en beschrijvende tekst. Op deze manier kunnen mensen die moeite hebben met lezen de inhoud op verschillende manieren ervaren en begrijpen.
  5. Gebruik van Witruimte: Het strategisch gebruik van witruimte tussen tekst en andere elementen op de website kan de leesbaarheid verbeteren. Dit geeft laaggeletterde lezers ademruimte en maakt de inhoud minder overweldigend.
  6. Ondersteuning voor hulptechnologie: Door rekening te houden met de compatibiliteit van hulptechnologieën, zoals schermlezers en spraakherkenning, kunnen laaggeletterde lezers gebruikmaken van deze tools om de inhoud van de website te begrijpen.

Bij X-Interactive zien we het belang van digitoegankelijkheid in en blijven we continu investeren om websites begrijpelijker te maken voor mensen die moeite hebben met lezen. We werken nauw samen met onze klanten om hun websites te optimaliseren volgens de principes van begrijpelijkheid en toegankelijkheid. Ons team van ontwerpers en ontwikkelaars houdt rekening met de behoeften van mensen die moeite hebben met lezen en streeft ernaar om content toegankelijk en begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Conclusie

Digitoegankelijkheid is van groot belang om ervoor te zorgen dat websites begrijpelijk en toegankelijk zijn voor alle gebruikers, inclusief laaggeletterde lezers. Door begrijpbare taal, duidelijke navigatie, visuele ondersteuning en andere toegankelijkheidsfuncties te gebruiken, kunnen we de drempels wegnemen die laaggeletterde lezers ervaren bij het gebruik van websites.

Lees meer

Dennis Berends
Ate Bontjer

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

🖐 Hi, ik ben Ate! Waarmee kan ik je helpen?
Ate Bontjer