Leestijd: 5 min.
Wat is Composable commerce?
Ate Bontjer

Wat is Composable commerce?

composable ecommerce

Schoenmaker blijf bij je leest 

Zoals dat geldt in de echte wereld, geldt dat ook in software land. Er is geen één kant-en-klaar softwarepakket die je volledige bedrijfsproces out-of-the-box kan automatiseren. Een manusje van alles is over het algemeen geen sterke specialist. 

Bezint eer ge begint 

Het is heel verleidelijk om te kijken naar een softwarepakket waarin alle bedrijfsprocessen zijn opgenomen en in theorie klinkt dit natuurlijk fantastisch. Eén omgeving en één contactpunt dat alles voor je regelt. Hoe mooi is dat?! 

Enterprise Recource Planning (ERP) systemen van SAP, Salesforce, Microsoft, Exact, Odoo, et cetera, beloven alle bedrijfsprocessen te centraliseren en daarmee een one-stop-shop te bieden. Maar werkt dat ook voor jouw organisatie? Het is mogelijk om alles in één pakket onder te brengen maar daarvoor is een goede afstemming tussen je pakket van eisen en de functionaliteit van de pakketten die je overweegt erg belangrijk. 

Stel jezelf vragen, bijvoorbeeld: 

  • Het pakket biedt facturatie aan, maar biedt het ook de mogelijkheid om proforma facturen samen te voegen?
  • Ja, je kunt een pakketlabel afdrukken maar wordt de track-and-trace code ook teruggekoppeld aan Bol? 
  • Inderdaad, materialen en uren kunnen geregistreerd worden maar moet je niet door te veel schermen klikken waardoor je alle efficiëntie uit je proces haalt? 
  • Zouden de mensen die met de software moeten gaan werken dit systeem (willen) begrijpen? 

Kijk heel kritisch naar je eigen pakket van eisen en ga diep in op de “way of working” binnen de pakketten die je overweegt. Functionaliteit is één maar software dat gebruikersvriendelijk is wellicht nog belangrijker. Gebrek aan draagvlek en gebruikersacceptatie is één van de hoofdredenen waarom software implementaties falen. Maak het dus niet te moeilijk. 

Vaak zal je zien dat er te veel hordes genomen moeten worden om lekker te kunnen werken binnen een dergelijk pakket. 

Voorkom te veel afhankelijkheid 

Als je al je bedrijfsprocessen binnen één systeem onderbrengt, creëer je een situatie waarin je volledig afhankelijk bent van één leverancier. De leverancier bepaalt. Als hun systeem uitvalt, dan liggen al jouw (digitale) bedrijfsprocessen stil. De leverancier bepaalt dus waar ze hun developers voor inzetten. Dit kan bijvoorbeeld het financiële proces zijn, terwijl jij juist schreeuwt om een aanpassing in het inkoopproces. 

Vaak werken de leveranciers van ERP’s met een prioriteitenlijst op basis van klantvragen. Hun product owner bepaalt welke onderdelen in welke sprint opgepakt moeten worden en dan hoop je dat jouw wens hierin is opgenomen. Die afhankelijkheid wil jij voorkomen. Jij wil controle houden over je processen en je wil dat de processen binnen je organisatie optimaal beschikbaar zijn. 

Composable Commerce 

Oplossing voor deze afhankelijkheid van één leverancier? En wil je je processen optimaal krijgen en houden? Deel dan je processen op in domeinen en kies per domein een passend softwarepakket.  

Een domein voor de verkoop, een domein voor finance, een domein voor orderverwerking, een domein voor klantenservice, et cetera.  Meerdere domeinen kunnen ondergebracht worden in hetzelfde softwarepakket maar blijft op je processen letten. Het opsplitsen van domeinen en deze onder te brengen in gespecialiseerde softwarepakketten noemen we Composable Commerce. Lees vooral verder! 

Zet specialismes in 

Het principe Composable Commerce houdt in dat je voor ieder domein binnen je organisatie de beste software kiest. Bijvoorbeeld een boekhoudpakket voor de financiële administratie, een webshop voor de online verkoop, een warehouse managementsysteem om je magazijn en orderstroom te beheren, een klantenservice systeem voor de aftersales, et cetera. 

Door deze pakketten in hun kracht in te zetten, weet je zeker dat je maximaal profiteert van de digitaliseringsslag binnen je organisatie. De softwarepakketten zijn gespecialiseerd binnen hun domein en hebben er alle belang bij om voorop te blijven lopen. Iedere softwareoplossing zal dan ook afzonderlijk zorgen dat ze door blijven ontwikkelen om relevant en van toegevoegde waarde te blijven. 

Houd controle over je processen én je organisatie 

Weet je wat het mooie is van een IT-landschap met een gespecialiseerd softwarepakket per domein?

Mocht één van de gekozen pakketten toch niet blijken te voldoen, dan vervang je die toch gewoon? Je hoeft immers enkel dat ene stukje van je gehele bedrijfsproces aan te pakken in plaats van het hele landschap overhoop te gooien! Zo blijf jij in control en bepaal jij hoe de koers wordt gevaren in plaats van dat een leverancier dat voor jou bepaald. 

Koppelen, koppelen, koppelen 

Laten we eerlijk zijn, Composable Commerce is niet alleen hosanna. Meerdere systemen brengen ook uitdagingen met zich mee.  De datastroom tussen alle systemen wordt groter en complexer. Dit vergt een goede en betrouwbare orkestratie van de data tussen de systemen. 

Hiervoor zijn hele mooie principes voor zoals, nou ja, ik zei het eigenlijk al, data orkestratie. Met bewezen oplossingen, die goed te monitoren zijn, kun je al je gespecialiseerde systemen aan elkaar ‘knopen’.  Dit kunnen Integration platform as a service (iPaaS) zijn zoals Alumio, Zapier en N8N. Andere mooie oplossingen zijn Apache Kafka of RabbitMQ waarmee zogenaamde berichten uitgewisseld kunnen worden tussen verschillende systemen (databronnen).  

Maatwerk is niet duur! 

Stel, je hebt alle bestaande oplossingen bekeken en de software die je zoekt bestaat niet. Of de bestaande softwarepakketten sluiten niet aan op je wensen en eisen… dán kun je maatwerk overwegen. Uiteraard kunnen wij, als maatwerk specialist, jou hier uitstekend in adviseren.  Ons advies naar onze klanten is om te kijken naar bestaande oplossingen voor maatwerk overwogen wordt. Maatwerk vergt tijdens het ontwikkelproces namelijk 100% toewijding van je organisatie om tot een succes te komen. 

Het voordeel van maatwerk is dat je alles volledig naar je hand kunt zetten en naadloos kunt aansluiten op je bestaande way-of-working. En de software is van jou!  Maatwerk is niet duur vergeleken met eerdergenoemde ERP’s. Leveranciers van standaard software vragen meestal een bedrag per maand, per gebruiker. Kosten die telkens terugkomen, stijgen wanneer jouw organisatie groeit en als je stopt met betalen ben je de software kwijt. Dit nog even los van de hoge implementatiekosten van dergelijke pakketten, alleen van deze kosten kun je al een mooi stukje maatwerk laten ontwikkelen. 

Een IT landschap met vele systemen geeft uitdagingen, maar biedt vooral veel mogelijkheden. Nu en zeker naar de toekomst. Wij denken graag met je mee om de mogelijkheden voor jouw organisatie te bespreken.

Lees meer

Dennis Berends
Ate Bontjer

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

🖐 Hi, ik ben Ate! Waarmee kan ik je helpen?
Ate Bontjer