Wat is een progressive web app?
Volgens velen zijn Progressive Web Apps dé nieuwe grote stap in de ontwikkeling van het mobiele web. Tot nu toe is deze technologie nog niet echt van de grond gekomen. Maar nu ook Apple recentelijk heeft toegezegd deze techniek te gaan ondersteunen, zou daar wel eens heel snel verandering in kunnen komen…
Voor ondernemers is het dus erg belangrijk om op de hoogte te blijven! Wat zijn Progressive Web Apps eigenlijk? En wat betekenen deze nieuwe ontwikkelingen voor u en uw bedrijf?
Snelle webshop
Verhoogde orderwaarde
Betere conversie
Een website die werkt als een app
Een Progressive Web App (PWA) is een website die zich gedraagt als een app. Net als gewone apps zijn ze toegankelijk via een icoon op het startscherm van de gebruiker. Ook is een PWA in staat om push-notificaties te versturen, vult tijdens gebruik het hele scherm en kan offline werken. Qua functionaliteit en gebruikerservaring zijn PWA’s dan ook vrijwel niet te onderscheiden van geïnstalleerde, ‘native’ apps.
PWA’s bieden echter een aantal aanzienlijke voordelen boven native apps. Zo is de distributie van PWA’s niet gebonden aan de officiële app stores. Gebruikers kunnen deze sites met één klik aan hun startscherm toevoegen, zonder daarvoor naar de app store te hoeven. In tegenstelling tot native apps vereisen PWA’s ook geen regelmatige software-updates. Eventuele veranderingen op de site worden vanzelf zichtbaar op het apparaat van de gebruiker. Ook kunnen gebruikers deze webapps eenvoudig met elkaar delen, door elkaar een link met URL te sturen.
Klanten die kiezen voor onze oplossingen
PWA: Een ‘lightversie’ van de traditionele app
PWA’s bieden niet alleen meer gebruikersgemak dan native apps, ze zijn ook veel goedkoper in ontwikkeling en onderhoud. Bij traditionele apps moeten er voor de verschillende platforms meerdere versies van dezelfde app gebouwd worden. Bij een PWA volstaat men met één enkele webapplicatie voor alle platforms. Voor het ontwikkelen van een PWA zijn er daarnaast geen gespecialiseerde app-ontwikkelaars meer nodig.
Daarnaast is het een stuk eenvoudiger om een PWA online te zetten, want een PWA hoeft niet door het goedkeuringsproces van de app stores. Het bijhouden van een PWA is hierdoor ook veel makkelijker. Een PWA kan aangepast worden door de site gewoon bij te werken, terwijl men bij native apps dan een software-update via de app store door zou moeten voeren.
Nadelen zijn er uiteraard ook. Native apps staan op het apparaat zélf geïnstalleerd. Zij hebben daarom meer toegang tot andere software en hardware op dat apparaat. PWA’s zijn en blijven webapplicaties. Hun mogelijkheden zijn dus gelimiteerd tot de mogelijkheden van de browser waarin ze draaien. PWA’s zullen de functionaliteit van native apps dus nooit helemaal kunnen evenaren.
Progressive Web Apps en de toekomst van online marketing
Nu ook Apple heeft toegezegd deze techniek te gaan ondersteunen, zijn alle grote platforms aan boord. Voor veel bedrijven biedt deze techniek volop kansen, dus vanaf nu kunnen de ontwikkelingen ineens heel erg snel gaan.
Bedrijven die niet de middelen hadden om te investeren in een native app, krijgen nu een kans om alsnog in te stappen. Dus wellicht gaan veel kleinere en middelgrote bedrijven straks over op PWA’s. Bij degenen die al wel in een native app investeerden, zal wellicht de vraag rijzen hoe lonend die investering was.
Toch hoeven PWA’s ook voor deze ondernemers geen bedreiging te zijn. Een PWA en een native app kunnen elkaar prima aanvullen. Een laagdrempelige PWA kan helpen bij initiële klantenbinding, waarna gebruikers verleid kunnen worden om over te stappen naar de native app, die meer functionaliteit biedt.
Op dit moment weet nog niemand hoe de toekomst zal uitpakken. Maar het staat in ieder geval vast dat PWA’s het mobiele web ingrijpend veranderen gaan. Daarom zijn deze ontwikkelingen zeker iets om rekening mee te houden in uw online marketingstrategie!
“Dankzij een hoge mate van flexibiliteit en inlevingsvermogen heeft X-Interactive de juiste oplossing weten te bieden voor onze interne orderafhandeling en planning. Met een optimalisatie van onze kwaliteitsniveau als gevolg.”