Naar overzicht
Naar overzicht

Een online archiefkast

KlantAlledrenten.nl
DienstWebsite
Alledrenten.nl

Het project

Alledrenten.nl is de genealogische database van het Drents Archief. In deze database kun je alles over je voorouders terugvinden en zo zelfs jouw volledige stamboom traceren. Dit gaat ver terug; er zijn archieven voor 1600, 1600-1800 en na 1800. Via een handige zoekmachine kom je direct bij het juiste familielid terecht.

“De samenwerking met X-Interactive verliep erg goed. Het team is flexibel, staat voor alles open en heeft de instelling: voor alles is een oplossing. Dat is erg prettig want je wilt wel tevreden zijn met het eindproduct. En dat zijn we!”

Bert van der Veen
ICT adviseur en applicatiespecialist

Uitdaging

Onlangs heeft Het Drents Archief heeft zes miljoen documenten gedigitaliseerd: vrijwilligers hebben alle gegevens uit de archieven van de burgerlijke stand handmatig gescand. Deze documenten moeten op een handige manier gekoppeld worden in een digitaal systeem.

Wat is de vraag? 

Het creëren van een online omgeving waarbij de gedigitaliseerde data overzichtelijk en gemakkelijk vindbaar is. Bezoekers komen door bepaalde zoekcriteria in te voeren snel bij de juiste voorouders terecht.

Hoe heeft X-Interactive het aangepakt?

Om een snel en goed doorzoekbaar systeem te maken dat werkbaar blijft, hebben we ons eigen raamwerk gebruikt; het X-frame raamwerk. Alles is geprogrammeerd met PHP en als database gebruikten we MySQL en ApacheSolr. Door deze combinatie worden de databases supersnel weergegeven. Daarnaast is het systeem flexibel gemaakt: bij een uitbreiding van datasets, kan het systeem daarin mee groeien en kan de klant zelf aanpassingen maken zonder dat de bezoeker van de website hiervan hinder ondervindt.  

Waarom X-Interactive?

Bert van der Veen van het Drents Archief: “Tijdens onze zoektocht kwam X-Interactive naar voren als de enige partij die zich uitstekend verdiept had in onze eisen. Ook heeft het bedrijf veel ervaring met grote hoeveelheden persoonsgegevens in een ander project. Het is een complexe opdracht en vertrouwen is daarom erg belangrijk. Dat hadden we in Ate en zijn mannen.”

Drenthe site

Resultaat? Dat mag er zijn!

Voor de gebruiker is de website een feestje. Je kunt dankzij Alledrenten.nl heel gemakkelijk veel verder in de geschiedenis van je familie duiken dan voorheen. Ook zijn er gegevens openbaar waar voor de digitalisering niemand bij kon, zoals gegevens over de gevangenis Veenhuizen. Mensen kunnen nu alle informatie over de gedetineerden en landlopers, die in Veenhuizen hebben gezeten, terugvinden.

Alle Drenthe website
Dennis Berends
Ate Bontjer

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

🖐 Hi, ik ben Ate! Waarmee kan ik je helpen?
Ate Bontjer