Leestijd: 6 min.
Een website of een app?
Patrick

Een website of een app?

website vs app

De keuze tussen een website en een applicatie is niet altijd even makkelijk. Vaak heeft dat te maken met het feit dat mensen niet het verschil weten tussen een website en een applicatie. Daarom leggen we hier de verschillen en de voor- en nadelen uit die invloed kunnen hebben op je keuze.

Verschil tussen een website en app

Veel mensen denken dat er geen verschil zit tussen een website en een app. Dat komt omdat websites en apps veel op elkaar lijken, maar ze verschillen behoorlijk. Het grootste verschil is dat websites altijd via een browser bezocht worden. Bij een app is dat niet zo. Een app moet je namelijk eerst downloaden voordat je er gebruik van kan maken. Daarnaast worden websites gemaakt in een universele taal zodat de website werkt op alle mobiele apparaten. Dat is bij mobiele apps niet zo. De taal van een mobiele app is namelijk afhankelijk van het besturingssysteem. De meest gebruikte besturingssystemen van mobiele apparaten zijn iOS van Apple en Android van Google. Doordat elk besturingssysteem om een andere taal vraagt zorgt dit voor grote verschillen tussen apps en websites in functionaliteiten, ontwikkelkosten en gebruikservaring.

De verschillende soorten apps

Doordat er verschillende besturingssystemen, apparaten en manieren van programmeren zijn bestaan er verschillende soorten apps zoals native apps, hybride apps en web-apps.

Wat is een native app?

Een native app is een app ontwikkeld voor één specifiek platform. Een native app kan alleen voor iOS of alleen voor Android geschreven worden. Wil je dat de app op beide besturingssystemen werkt? Dan is het noodzakelijk om de app twee keer te ontwikkelen. Dit komt doordat iOS en Android andere programmeertalen gebruiken voor de apps op het platform. Eén van de grootste voordelen van een native app is dat ze erg gebruiksvriendelijk zijn. Dit komt doordat de app direct op de core van het besturingssysteem is geschreven. Hierdoor kunnen alle functionaliteiten van de telefoon aangesproken worden.

mobiele website of app ontwikkelen

Wat is een hybride app?

Een hybride app is een app die eenmalig is ontwikkeld voor meerdere besturingssystemen. Een hybride app hoeft dus slechts één keer ontwikkeld te worden en kan daarna in zowel de Apple appstore als de Google Play Store geplaatst worden. Dit zorgt voor lagere ontwikkelkosten en maakt de app daarnaast ook een stuk makkelijk te onderhouden op beide platformen. Hybride apps zijn wel redelijk nieuw. Doordat de techniek nog vrij jong is, worden er continu verbeteringen en updates doorgevoerd om de gebruiksvriendelijkheid, stabiliteit en beveiliging up-to-date te houden. Gelukkig merkt de gebruiker bijna niet dat de app niet in de oorspronkelijke taal is geschreven. Dit is dan ook één van de redenen dat veel bedrijven kiezen voor een hybride app in plaats van een native app.

Wat is een web-app?

Een web-app is eigenlijk een website met extra functionaliteiten om functies van de telefoon aan te spreken, en om de gebruiker een app-gevoel te geven. De app kan helaas niet in de app store gedownload worden. Dit komt doordat een web-app gebruik maakt van de browser.

Wat is een mobiele website?

Een mobiele website is een website die speciaal is gemaakt voor gebruik op een mobiel apparaat zoals een smartphone. Door specifieke kenmerken van een smartphone zijn niet alle reguliere websites goed toegankelijk of makkelijk te gebruiken. Gelukkig worden de verschillen tussen surfen op een computer en surfen op een telefoon steeds kleiner. Dankzij grotere schermen neemt ook de omvang van viewports toe. Tegelijk komen er steeds meer apparaten om bij de ontwikkeling rekening mee te houden en verwachten ook mobiele bezoekers een volledige website. Dit is dan ook één van de redenen dat steeds meer mensen kiezen om hun websites responsive te maken. Bij X-Interactive ontwikkelen we altijd onze maatwerk websites responsive voor alle devices. Hierdoor zijn al onze website geschikt voor alle devices.

Benieuwd naar een van bovenstaande mogelijkheden?

Ben je op zoek naar een nieuwe website, webshop, webapplicatie of wil je sparren over jouw online positie? Neem contact met ons op voor advies.

Lees meer

Dennis Berends
Ate Bontjer

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

🖐 Hi, ik ben Ate! Waarmee kan ik je helpen?
Ate Bontjer