Leestijd: 6 min.
Welke voordelen biedt CPQ-software voor jou?
Ate Bontjer

Welke voordelen biedt CPQ-software voor jou?

mobiele website of app ontwikkelen

CPQ-software (configure, price en quote) is software dat bedrijven helpt om hun verkoopprocessen te stroomlijnen. CPQ-software zijn bijvoorbeeld online configurators of calculators die klanten in staat stelt zelf hun offerte (of verkooporder) samen te stellen. Daarnaast kan CPQ-software de sales afdeling in staat stellen om snel en nauwkeurig offertes en voorstellen op te stellen voor klanten. Deze voordelen leiden tot een snellere verkoopcyclus en meer omzet. In deze blog vertellen wat de belangrijkste voordelen zijn van het gebruik van CPQ-software.

Sneller offertes opstellen met CPQ-software

Een van de belangrijkste voordelen van CPQ-software, is dat verkoopteams in staat worden gesteld om snel en nauwkeurig offertes en aanbiedingen te genereren. Dit is belangrijk, omdat klanten vaak specifieke behoeften en eisen hebben. Daarnaast is het handmatig opstellen van offertes en aanbiedingen tijdrovend en foutgevoelig.

Klanten zelf hun offerte op laten stellen met CPQ-software

Een ander belangrijk voordelen van CPQ-software, is dat klanten zelf prijzen kunnen berekenen. Ook ’s avonds als het verkoopteam geniet van hun vrije tijd. Hiermee help je de klant op het moment dat hij een beslissing wil nemen. Een groot voordeel ten opzichte van de concurrent die pas de volgende werkdag reageert!

CPQ-software zorgt voor een optimale winstgevendheid

Een ander belangrijk voordeel is dat de CPQ-software zorgt voor een nauwkeurigere prijsbepaling. Dit is belangrijk omdat een verkeerd opgestelde prijs zorgt voor misgelopen omzet, waardoor er geen optimale winstgevendheid is. Met CPQ-software kunnen verkoopteams:

  • Snel en nauwkeurig prijzen berekenen op basis van verschillende factoren, zoals de specifieke opties die een klant aanvraagt.
  • De hoeveelheid gekochte producten bekijken.
  • Eventuele kortingen of promoties.

Dit zorgt ervoor dat prijzen accuraat en consistent zijn, wat kan bijdragen aan de algehele winstgevendheid van het bedrijf.

Efficiënt verkoopproces met CPQ-software

Naast het verbeteren van de snelheid en nauwkeurigheid van offertes en aanbiedingen, kan CPQ-software ook bijdragen aan het verbeteren van de algehele efficiëntie van het verkoopproces. De CPQ-software stelt de verkoopteams in staat om gemakkelijk toegang te krijgen tot en te beheren van alle relevante informatie en gegevens met betrekking tot een bepaalde verkoop. Zo kunnen verkoopteams bijvoorbeeld de CPQ-software gebruiken om snel toegang te krijgen tot klantgegevens, productinformatie, prijsdetails en om de status van elke verkoop te volgen. Dit kan helpen om de hoeveelheid tijd en inspanning die nodig is om het verkoopproces te beheren, te verminderen. Zo wordt het verkoopproces ook aantrekkelijker en aangenamer voor zowel het verkoopteam als de klant.

Alle voordelen van CPQ-software op een rij

Voor bedrijven biedt de CPQ-software dus veel voordelen om het systeem te gebruiken.
Het kan helpen om de snelheid en nauwkeurigheid van het genereren van offertes en voorstellen te verbeteren, de nauwkeurigheid van prijzen te verbeteren, de efficiëntie van het verkoopproces te verhogen en klanten een meer persoonlijke en boeiende ervaring te bieden. Door CPQ-software te implementeren, kunnen bedrijven een concurrentievoordeel behalen en hogere inkomsten en winstgevendheid genereren.

Wil je meer informatie ontvangen en vrijblijvend de mogelijkheden bespreken?

Lees meer

Dennis Berends
ate

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

🖐 Hi, ik ben Ate! Waarmee kan ik je helpen?
ate